We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy

Biology Worksheet

essay
The whole doc is available only for registered users OPEN DOC

A limited time offer! Get a custom sample essay written according to your requirements urgent 3h delivery guaranteed

Order Now

1.Organisms that can manufacture their own chemical energy sources are called _____________.

2.________ depend on energy stored in chemical bonds by autotrophs for their food energy.

3.Simple molecules are further broken down in cells in a process called _________, during which energy stored in their chemical bonds is used to power the production of ATP.

4.Glucose is broken down to carbon dioxide and water in organisms which breathe air in a process called as ________ respiration.

5.In glycolysis, a major portion of the energy remains in the final product, which is called ________.

6.For further derivation of energy, aerobic cells must convert pyruvate into acetyl coenzyme A by stripping off a C02 molecule. This process is known as ___________.

7.All of the reactions of glucose oxidation that follow glycolysis involving the transfer of electrons to their final acceptor, oxygen, take place in eukaryotic cells in the ___________.

8.Because the chemical formation of ATP is driven by a diffusion force similar to osmosis, this process is referred to as ___________.

9.The return of the protons into the mitochondrial matrix through mitochondrial membrane channels occurs by the process of _________.

10.The amino acids must be first __________ before they can be used in catabolic reactions.

11.Fats undergo a process called ____ oxidation, in which the products are acetyl coenzyme molecules.

12.The first stage of cellular respiration,______________, occurs with or without oxygen present.

13.When oxygen is limiting, during heavy exercise, muscle cells revert to ________________ fermentation for energy production.

14.A molecule that stores energy by linking charged phosphate groups near each other is called A.ATP
B.NADH
C.FADH
D.cyclic AMP
E.pyruvate

15.An electron carrier that is used in harvesting energy from glucose molecules in a series of gradual steps in the cytoplasm is A.pyruvate
B.cyclic AMP
C.ATP
D.NAD+
E.NADH

16.In eukaryotes, the glycolytic reactions take place in the A.mitochondria of the cell
B.cytoplasm of the cell
C.ribosomes of the cell
D.endoplasmic reticulium of each cell
E.Golgi bodies of the cell

17.The first stage of cellular respiration, and the oldest in terms of evolution is A.decarboxylation
B.deamination
C.fermentation
D.chemiosmosis
E.glycolysis

18.In the absence of oxygen, hydrogen atoms generated by glycolysis are donated to organic molecules in a process called A.fermentation
B.decarboxylation
C.chemiosmosis
D.electron transport chain reactions
E.acetyl-CoA formation

19.At least 90% of organisms on the earth are heterotrophs. Examples include all of the following except A.plants
B.fungi
C.most eubacteria
D.animals
E.most protists

20.In digestion, which is a prelude to metabolism, all of the following occur except A.carbohydrates are degraded to sugars
B.proteins are degraded into amino acids
C.lipids are degraded to fatty acids
D.water is degraded into hydrogen and oxygen
E.all of these occur

21.Fermentation can be described as a process
A.that takes place only in the absence of oxygen
B.in which the recipient of hydrogen atoms is an organic molecule C.in which water is not one of the by-products
D.in which the Krebs cycle and electron transfer through ETS do not occur E.all of the above are true

22.Chemiosmotic generation of ATP is driven by
A.phosphate transfer through the plasma membrane
B.sodium, potassium pump
C.a difference in H+ concentration on the two sides of the mitochondrial membrane D.osmosis of macromolecules
E.large quantities of ADP

23.The reaction, C6H6O6 + 6O2 = 6 CO2 + 6 H2O, when it occurs in living cells is known as A.aerobic fermentation
B.anaerobic fermentation
C.aerobic respiration
D.glycolysis
E.oxidative phosphorylation

24.Out of the total amount of free energy potentially available from total oxidation of glucose, the number of ATP made by cells is equal to an energy efficiency of about A.2%
B.25%
C.32%
D.75%
E.90%

25.In oxidative respiration, energy is harvested from glucose molecules in a sequence of four major pathways. Which of the following is not one of these four pathways? A.Krebs cycle
B.glycolysis
C.electron transfer through the transport chain
D.beta oxidation
E.pyruvate oxidation

26.In which of the following steps of glycolysis, 2 ATP molecules are required? A.cleavage and rearrangement
B.glucose priming
C.oxidation
D.pyruvate formation
E.acetyl-CoA formation

27.A process common to all living organisms, aerobic and anaerobic, is A.glycolysis
B.fermentation
C.the Krebs cycle
D.electron transport chain reactions
E.pyruvate oxidation

28.All of the following are the end products of glycolysis except A.pyruvate
B.ATP
C.NADH
D.NAD+
E.energy

29.The fate of the end-product of glycolysis depends on the type of organism. The name of the end-product is A.ATP
B.NAD+
C.alcohol
D.ADP
E.pyruvate

30.The enzymes catalyzing the reactions of glycolysis occur in the A.mitochondria
B.cytoplasm
C.chloroplasts
D.nucleus
E.Golgi apparatus
Answer Key
|No. on Test |Correct | | |Answer | |1 |autotrophs | |2 |Heterotrophs | |3 |catabolism | |4 |oxidative | |5 |pyruvate | |6 |decarboxylation | |7
|mitochondrion | |8 |chemiosmosis | |9 |diffusion | |10 |deaminated | |11 |beta | |12 |glycolysis | |13 |lactic acid | |14 |A | |15 |D | |16 |B | |17 |E | |18 |A | |19 |A | |20 |E | |21 |E | |22 |C | |23 |C | |24 |C | |25 |D | |26 |B | |27 |A | |28 |D | |29 |E | |30 |B |

Related Topics

We can write a custom essay

According to Your Specific Requirements

Order an essay
Get Access To The Full Essay
icon
300+
Materials Daily
icon
100,000+ Subjects
2000+ Topics
icon
Free Plagiarism
Checker
icon
All Materials
are Cataloged Well

Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, we can send it to you via email.

By clicking "SEND", you agree to our terms of service and privacy policy. We'll occasionally send you account related and promo emails.
Sorry, but only registered users have full access

How about getting this access
immediately?

Become a member

Your Answer Is Very Helpful For Us
Thank You A Lot!

logo

Emma Taylor

online

Hi there!
Would you like to get such a paper?
How about getting a customized one?

Can't find What you were Looking for?

Get access to our huge, continuously updated knowledge base

The next update will be in:
14 : 59 : 59
Become a Member